Problem z filtrem RO

Moderator: =Fresz=

Problem z filtrem RO

Postprzez lewy » So 10 lut, 2018 17:46

Witam wszystkich. Od razu przepraszam za brak Polskich znakow: niemiecka klawiatura. Posiadam taki filtr ro https://zapodaj.net/f2e788ea16fac.jpg.html i mam z nim problem poniewaz woda po RO ma 55ppm a w kranie mam 225ppm. Wklady w nim sa: 5 mikronow-wegiel-1 mikron i membrana byla 75GPD ale ja wymienilem na 50GPD i problem ten sam. Mierzylem czas napelniania jak i ilosc odpadu do kanalizy butelki 5 litrowej to wyszlo lekko ponad 20 minut do pelna a odpad to prawie 5,5 litra. Wymienilem rowniez ogranicznik przeplywu na nowy i dalej to samo. Z ciekawosci zmierzylem rowniez ile ppm ma odpad do kanalizy to pokazalo mi 364 a w kranie jest 224 troche dziwne prawda? Wiecie co moze byc przyczyna takich wynikow? Wklady w filtrze maja okolo 4 miesiecy a membrana 2 tygodnie, ale taki wynik ppm byl nawet jak go kupilem ze starymi wkladami.
lewy
Potencjalny Maniak
 
Posty: 3
Dołączył(a): N 21 sty, 2018 20:57
Lokalizacja: Dorsten/Niemcy

Re: Problem z filtrem RO

Postprzez daman0629 » N 11 lut, 2018 11:07

Na początku sprawdziłbym miernik czy dobrze pokazuje, może tylko kwestia skalibrowania go.
daman0629
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 187
Dołączył(a): Wt 21 sty, 2014 12:22

Re: Problem z filtrem RO

Postprzez lewy » N 11 lut, 2018 11:28

Na wodzie destylowanej go sprawdzalem i pokazuje 0 ppm wiec to odpada. Czy ma to moze znaczenie jakiej wielkosci sa korpusy na wklady? U mnie sa wielkosci 9" nie jak wszystkie inne standardowe 10".
lewy
Potencjalny Maniak
 
Posty: 3
Dołączył(a): N 21 sty, 2018 20:57
Lokalizacja: Dorsten/Niemcy

Re: Problem z filtrem RO

Postprzez Inc0gnit0 » N 11 lut, 2018 12:19

Problemem może być nieszczelny korpus membrany i/lub nie własciwie dobrany tłumik przepływu który to jest inny do każdego rodzaju membrany tj inny dla 75gpd i inny dla 50gpd , na focie widac pompe RO i manometr wskazujacy ponizej 2bar pytanie czy to cisnienie w sieci czy po pompie?
P.S. jesli wkłady nie pasuja do korpusów to masz nie oczyszczana kranówke co z czasem zaszkodzi pompie i samej membranie , wkłady maja byc dedykowane do rozmiaru korpusu
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2345
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: Problem z filtrem RO

Postprzez lewy » N 11 lut, 2018 13:48

Wklady sa dedykowane specjalnie do mojego korpusu. Znalazlem juz przyczyne: okazalo sie ze zawor czwordrozny przepuszczal za bardzo. Podlaczylem teraz pompe bezposrednio do membrany i parametry wody bez pompy 16ppm a z pompa 5ppm. Dziekuje za zainteresowanie wszystkim.
lewy
Potencjalny Maniak
 
Posty: 3
Dołączył(a): N 21 sty, 2018 20:57
Lokalizacja: Dorsten/Niemcy


Powrót do CHEMIA WODY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości