polityk napisał(a):przed dodawanie CO2 z EC
To ciekawe bo z tego co wiem, to samo podawanie EC nie powinno wpłynąć na pH.
Zresztą istotna jest jeszcze twardość, no i musiałbyś tego EC lać nie wiem ile.
Poczytaj tutaj jak cię to interesuje:
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=28569Przy odpowiednich poziomach kH I gH można wpłynąć w pewnych granicach na pH poprzez podawanie CO2 ale to też w ograniczony sposób.
Inne, pewniejsze sposoby, to:
- podłoże stabilizujące parametry
- rozcieńczanie RO i kranówki (lub 100% RO i uzdatniacze oraz minerały)
- kwas ortofosforowy
- w pewnych warunkach i w ograniczony sposób również szyszki olchy, liście dębu i migdałecznika (ketapang) jak również korzenie
Po trzech dniach PH wody wynosi 8
Asiu, a gdzie przechowujesz wodę przez te trzy dni? Jest to zamknięty pojemnik, czy może otwarte wiadro? Bo trzeba się liczyć z reakcją wody z otoczeniem (ja to obserwowałem jak zostawiłem otwarte pojemniki z wodą z filtra RO - po kilku dniach parametry nie były już takie jak na początku).
Poza tym - czy jest to woda chlorowana? Wodociągi, czy jakieś prywatne ujęcie (np. studnia)? Bo jeśli wodociągi, to możliwe, że coś dodają do wody (chlor dodają na pewno) co się po jakimś czasie ulatnia lub wytrąca a co ma jakiś wpływ na to czy woda jest bardziej lub mniej zasadowa.
Spróbuj zrobić podobny test ale z wodą przechowywaną w szczelnym hermetycznym naczyniu (czystym oczywiście). To może dać jakieś dodatkowe wskazówki.