Wszystko jest dokładnie opisane na forum, wystarczy troszkę poszukać
Mała uwaga do tego, co napisał jasiud31 - przy bardzo niskim lub zerowym KH mogą być skoki pH. Im wyższe KH, tym trudniej zmienić (obniżyć) pH wody, ponieważ KH tworzy bufor - im większy bufor, tym więcej substancji kwasowych trzeba dodać, by spadło pH.
W dużym skrócie:
GH - twardość ogólna
KH - twardość węglanowa (przemijająca)
pH - odczyn wody, ok. 7 - neutralny, poniżej 7 - kwaśny, powyżej - zasadowy
NH3, NH4 - związki amonowe (często zwane ogólnie amoniakiem) - toksyczne i szkodliwe dla zwierząt i roślin (NH3 jest wyjątkowo toksyczne); powinno wynosić 0
NO2 - azotyny - związki azotowe powstające w procesie przemian azotowych z NH3, NH4 (przy udziale bakterii nitryfikacyjnych); mniej szkodliwe, niż związki amonowe, ale nadal niepożądane - NO2 powinno wynosić 0
NO3 - azotany - powstają z NO2 dzięki działaniu bakterii, są najmniej szkodliwe z wymioenionych związków azotu, jednak krewetki są na nie wyjątkowo wyczulone i w krewetkariach dążymy do tego, by poziom NO3 był bardzo niski; azotany są wchłaniane przez "żarłoczne" rośliny jak pistia, rogatek, rzęsa wodna