Problem z ph w akwariach

Moderator: =Fresz=

Problem z ph w akwariach

Postprzez eltestosteron » Śr 09 sty, 2019 18:54

Witam serdecznie, założyłem dwa baniaki pod krewetki red crystal. Pierwszy baniak, kostka 30L, drugi 45L. Jedno jest na podłożu environment, drugie na benibachi. Akwaria zalałem miesiąc temu wodą RO zmineralizowaną do parametrów GH 6 KH 0. Mineralizator to hydromineral z Aqua Art-u. W akwarium są szyszki olchy, liście orzecha, katapangu. Nie ma żadnej ceramiki podnoszącej ph, kamieni itd. W akwarium na podłożu envi jest ph 7.5, na bnibachi 7. W akwarium na envi wczoraj padły dwie krewetki. Moje pytanie jest następujące, jak zbić to ph do poziomu 6.5 i dlaczego podłoża tego nie robią? Dzięki, pozdrawiam!
eltestosteron
Potencjalny Maniak
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr 09 sty, 2019 18:48

Re: Problem z ph w akwariach

Postprzez eltestosteron » Śr 09 sty, 2019 19:00

Obrazek
Obrazek
eltestosteron
Potencjalny Maniak
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr 09 sty, 2019 18:48

Re: Problem z ph w akwariach

Postprzez Inc0gnit0 » Śr 09 sty, 2019 19:27

jakie masz parametry w akwarium ? czym mierzysz ph?
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2451
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: Problem z ph w akwariach

Postprzez Mateusz10251986 » Śr 09 sty, 2019 19:28

I czym robisz te testy? Akwa z 2 foto ma miesiac czasu?
Avatar użytkownika
Mateusz10251986
Rasowy Maniak Krewetkowy
 
Posty: 88
Dołączył(a): N 16 gru, 2018 15:50
Lokalizacja: Lubań

Re: Problem z ph w akwariach

Postprzez eltestosteron » Śr 09 sty, 2019 19:39

Tak akwarium ma miesiąc, zapyliło trochę od benibachi jak mchy wkładałem. Szyby są jeszcze brudne przed podmianką. Testy świeże, niedawno zakupione z tetry, kropelkowe. W obu zbiornikach GH6 KH0.
eltestosteron
Potencjalny Maniak
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr 09 sty, 2019 18:48

Re: Problem z ph w akwariach

Postprzez Inc0gnit0 » Śr 09 sty, 2019 20:37

kup i zrób pomiar pH z pomoca innego testu na ph najlepiej innej firmy np JBL pH6,0-7,6 bo na te chwile albo masz podłoze trefne albo masz trefny test na ph a taniej wychodzi kupić test niz podłoże
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2451
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: Problem z ph w akwariach

Postprzez eltestosteron » Śr 09 sty, 2019 20:51

Takiego bym miał pecha, że bym w 2 akwariach trafił trafne podłoża? Ok jutro kupię lepsze testy.
eltestosteron
Potencjalny Maniak
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr 09 sty, 2019 18:48

Re: Problem z ph w akwariach

Postprzez =Fresz= » Śr 09 sty, 2019 21:17

Może tak być że test sobie nie radzi. Kup inny a najlepiej miernik elektroniczny tylko że to już inne piniądze [emoji14]

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Avatar użytkownika
=Fresz=
Moderator
 
Posty: 6778
Dołączył(a): Cz 27 gru, 2007 21:16
Lokalizacja: Toruń


Powrót do AKWARIUM

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość