POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Moderator: =Fresz=

POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez batman-ka » Cz 19 mar, 2015 11:34

http://www.woda.com.pl/index.php?d=szuk ... pa&x=0&y=0" target="_blank" target="_blank

Czy ktoś się zna na pompach podnoszących ciśnienie w instalacji wodnej? Szukam odpowiedniej pompy do RO3 ,ciśnienie w kranie poniżej 2bar większe niż1 ,blok-5 piętro.Manometr będę miała w poniedziałek,na razie nic więcej nie wiem.RO nowe ,membrana aquafilter 75 ,50-60us w zależności od godziny.Nie mam możliwości wymiany instalacji bo nie mam pionu u siebie w mieszkaniu ,planowana wymiana rur w bloku za rok,wiec nie mam wyboru i muszę kupić pompę bo kupowanie wody w sklepie mi nie pasi a woda z filtra nie nadaje się do baniaka.

Dostałam właśnie info:
"Witam,
wszystkie pompy się nadają z tym ,że trzeba będzie pompę podłączyć bez czujników wysokiego i niskiego ciśnienia . Po zakończeniu pobierania wody trzeba będzie wyłączyć pompę ponieważ nie wyłączy się automatycznie."
40x40x30 crystale
40x40x30 taiwany

konto allegro: _bestseller_
Avatar użytkownika
batman-ka
Administrator
 
Posty: 3352
Dołączył(a): So 03 lis, 2007 20:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: pompa wody do filtra ro

Postprzez Szopen » Cz 19 mar, 2015 11:59

Też trochę szukałem w tym temacie ostatnio.
I raczej taka wchodzi w grę:
http://allegro.pl/filtr-pompa-ro-komple ... 70855.html
**********************************************
Koniecznie zerknij pod ten link:
http://www.szopensshrimps.pl

Sklep z gadżetami akwarystycznymi:
http://www.szopensshrimps.cupsell.pl

**********************************************
Avatar użytkownika
Szopen
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 1454
Dołączył(a): So 14 maja, 2011 22:36
Lokalizacja: Wrocław

Re: pompa wody do filtra ro

Postprzez batman-ka » Cz 19 mar, 2015 12:44

Super,to już coś na początek,przydałoby się jakieś zabezpieczenie chyba żeby ciśnienie za bardzo nie wzrosło w instalacji przed pompą(u mnie nie wiem jaka jest przyczyna spadku ciśnienia) ,no i nie wiem ile taka pompa podniesie żeby nie rozsadziło RO :D ,więc czytam dalej :-)

Ciekawe jest ,że niektórzy piszą że odpad wody ro może się zmniejszyć o 80% a to też duża oszczędność.
40x40x30 crystale
40x40x30 taiwany

konto allegro: _bestseller_
Avatar użytkownika
batman-ka
Administrator
 
Posty: 3352
Dołączył(a): So 03 lis, 2007 20:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: pompa wody do filtra ro

Postprzez Ent » Cz 19 mar, 2015 13:32

Dobry sklep z filtrami, kupowałem u nich wiele razy, fachowa obsługa, na pewno coś doradzą.
http://www.woda.com.pl/k121,akcesoria-i ... ltrow.html" target="_blank
Pozdrawiam
Marcin
Avatar użytkownika
Ent
Potencjalny Maniak
 
Posty: 17
Dołączył(a): Pt 24 sty, 2014 09:01
Lokalizacja: Otwock

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez batman-ka » Pn 06 kwi, 2015 14:03

W związku z dużą ilością pytań na temat pompy ro przedstawię w pigułce jak to wygląda w praktyce.

Warunki u mnie:
filtr ro akwarystyczny nowy,membrana aquafilter ,filtr sedymentacyjny i węglowy liniowy.
Woda bez pompy miała 50-70us w zależności od ciśnienia w pionie ( w porównaniu do membrany osmonics 40us tu membrana aquafilter wypadła tragicznie i musiałam zastosować pompę).
Wybrałam pompę ustm z czujnikami niskiego i wysokiego ciśnienia ,aczkolwiek wydają się tu zbędne,stosuje się je wyłącznie do systemów ro 5-7 ze zbiornikiem na wodę i wtedy ma to jakiś sens,pompa wtedy chodzi automatycznie i sama się wyłącza,przy ro akwarystycznym musimy niestety sterować nią ręcznie.

Ciśnienie w instalacji to 1,8-2bar .
Po podłączeniu pompy podniosło się do 5,8-6bar

Schemat podłączenia pompy w systemie ro3

Obrazek

Podłączenie nie jest filozofią,wystarczy trzymać się schematu,podłączenie czujnika wysokiego ciśnienia nie jest konieczne.
Żródło wody---> wkład liniowy sedymentacyjny--->czujnik niskiego ciśnienia podłączony na trójniku--->pompa --->wkład węglowy--->
membrana ro---> wylot --->tu można wpiąć czujnik wysokiego ciśnienia lub nie (ja go ominęłam) i to tyle.

Różnicę widać od razu:
ciśnienie 1,8-2bar --->6bar
przewodność 50-70us---> 19-20us (bez spuszczania wody,zakładam że filtr jest nadal zanieczyszczony po poprzednich testach i zanim woda spłynie z brudem to jeszcze potrwa,na razie zrobiłam rozruch testowy).



Nie muszę chyba mówić jaka jest różnica w ilości zaoszczędzonej wody która normalnie leciała do ścieków,jest to oszczędność minimalnie 30% jak nie lepiej ,u mnie woda wcześniej kapała z rurki a do ścieku szło prawie wszystko ,teraz leje się z rurki jak z kranu a do ścieku mało co ucieka,to co na filmie jest w wiadrze nalało się podczas kręcenia filmiku ;-) Leci naprawdę szybko.
Cena pompy to 230-300zł w zależności od sklepu ,jak przeliczycie to na koszt zużytej wody to wg mnie się opłaca.

Manometr aquafilter z allegro z końcówką do ro

Obrazek
40x40x30 crystale
40x40x30 taiwany

konto allegro: _bestseller_
Avatar użytkownika
batman-ka
Administrator
 
Posty: 3352
Dołączył(a): So 03 lis, 2007 20:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez Inc0gnit0 » Pn 06 kwi, 2015 15:11

dobre rozwiazanie dla osób z duzym zapotrzebowaniem na wode RO
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2523
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez batman-ka » Pn 06 kwi, 2015 15:19

Pierwszy baniak 5l napełnił się w 15 minut a woda ma 17us ale zaczyna lecieć szybciej ,mam nadzieję że się przepłucze i wynik się poprawi aczkolwiek to i tak niebo a ziemia w porównaniu do stanu początkowego ,gdyby to była membrana osmonics wynik byłby na pewno lepszy.
Tak jak myślałam ,wypisywanie że aquafilter jest na częściach filmtec i że jest super wow to lekka przesada.Patrząc na parametry jest tak samo dupna jak Vontron.Dla mnie nr 1 to osmonics (filmtec nie miałam okazji testować) .Nie wnikam tu w orginalność produktów bo to już inna bajka.
40x40x30 crystale
40x40x30 taiwany

konto allegro: _bestseller_
Avatar użytkownika
batman-ka
Administrator
 
Posty: 3352
Dołączył(a): So 03 lis, 2007 20:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez Boomer » Pn 06 kwi, 2015 23:16

A jak z poborem pradu ?
Boomer
Rasowy Maniak Krewetkowy
 
Posty: 83
Dołączył(a): N 27 mar, 2011 01:09

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez batman-ka » Pn 06 kwi, 2015 23:50

Boomer napisał(a):A jak z poborem pradu ?


Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia ,ale ile może zjeść pompa na zwykłym zasilaczu,trzeba by zapytać producenta ,nie ma do niej ani opisu ,ani instrukcji .
Jedyne co jest napisane to ciśnienie pompy .W godzinę niecałą miałam 4 kanistry napełnione więc jak dla mnie może zjadać prąd :-)
40x40x30 crystale
40x40x30 taiwany

konto allegro: _bestseller_
Avatar użytkownika
batman-ka
Administrator
 
Posty: 3352
Dołączył(a): So 03 lis, 2007 20:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez Inc0gnit0 » Wt 07 kwi, 2015 06:24

raczej wiecej nie zje niz zasilacz "poda na tacy " co zasilacz ma na tabliczce znamionowej?
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2523
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez batman-ka » Wt 07 kwi, 2015 10:56

Obrazek

proszę uprzejmie :-)
40x40x30 crystale
40x40x30 taiwany

konto allegro: _bestseller_
Avatar użytkownika
batman-ka
Administrator
 
Posty: 3352
Dołączył(a): So 03 lis, 2007 20:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez Inc0gnit0 » Wt 07 kwi, 2015 11:11

29W zasilacz znamionowo podaje na "tace" wiec pompa powinna miec mniejsza moc (moc równa doprowadziłaby szybko do smutnego końca zasilacz) obstawiam ze pompa ma moc rzedu 20-25W moze na pompie tez jest cos wyskrobane w ten deseń ?
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2523
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez batman-ka » Wt 07 kwi, 2015 11:40

Na pompie jest jedynie ciśnienie opisane i fabryka .
http://www.ustm.pl/images/produkty/filt ... o-pomp.jpg
40x40x30 crystale
40x40x30 taiwany

konto allegro: _bestseller_
Avatar użytkownika
batman-ka
Administrator
 
Posty: 3352
Dołączył(a): So 03 lis, 2007 20:44
Lokalizacja: Wrocław

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez Inc0gnit0 » Wt 07 kwi, 2015 11:55

Tak troche obok tematu: jesli ktos chce znac realny ( producenci nie zawze podaja rzetelnie takie dane ) pobór pradu lodówki, telewizora lub...regału z krewetkami mozna sie podeprzec czymś takim http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... m-3-e-0402
Avatar użytkownika
Inc0gnit0
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 2523
Dołączył(a): Pn 07 sty, 2013 21:06
Lokalizacja: Epi C entrum Hiroshima

Re: POMPA WODY USTM DO FILTRA RO

Postprzez batman-ka » Wt 07 kwi, 2015 12:11

Inc0gnit0 napisał(a):Tak troche obok tematu: jesli ktos chce znac realny ( producenci nie zawze podaja rzetelnie takie dane ) pobór pradu lodówki, telewizora lub...regału z krewetkami mozna sie podeprzec czymś takim http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... m-3-e-0402" target="_blank



Super,nie wiedziałam że można taki wynalazek kupić,jedno wiem ,jak czytałam o lodówkach bo takową ostatnio kupowałam to dużo osób właśnie sprawdza czy przez rok zużyje tyle co jest napisane na naklejce i podobno te opisy to bzdura a lodówki zjadają o wiele więcej. Na mojej też jest napisane ile zje przez rok ale szczerzę wątpię w tak optymistyczną naklejkę :D
40x40x30 crystale
40x40x30 taiwany

konto allegro: _bestseller_
Avatar użytkownika
batman-ka
Administrator
 
Posty: 3352
Dołączył(a): So 03 lis, 2007 20:44
Lokalizacja: Wrocław

Następna strona

Powrót do FILTRACJA I NAPOWIETRZANIE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron