To nie jest raczej zniechęcanie. To raczej głos rozsądku. [emoji39] Myślę że tu na forum większość ludzi ma kostki +/- 30l pod krewetki. Limnophila to roślina bardziej pod roslinniak z opisu.
Z założenia raczej tutaj każdy myśli że planujesz krewetkarium więc rośliny wymagające co2, nawożenia, częstych podmian co 2 dzień itp z krewetkami się gryzą. Jeśli mają być krewetki to rośliny mało wymagające i zjadające azotany. Nawet redki chyba nie zniosą sporych dawek nawozów jakie potrzebne do roslinniaka.
Do krewetek dla wygody nie ma co dawać za dużo roślin bo później jak trzeba je łowić to ciężko [emoji846]
Microsorium u mnie w pierwszej kostce było raz przycinane i to 4 liście na których były młode roslinki, które widać w drugiej kostce. Te mają 3 miesiące i urosly może 2x. Więc tak szybko nie rośnie [emoji846]Mchu na razie w ogóle nie przycinałem poza małymi szczepkami do innego akwarium. Moczarka w drugiej kostce była przycinana raz może dwa. Najczęściej tnę Majkę i ludwigie bo te rosną jak głupie. Blyxa też już 3x była przycinana, raz do drugiego akwa a potem wyciepalem nadmiar. Może nie wygląda to jakoś super ale chciałem mieć, dla mnie, ładne kostki. Mimo to za dużo tego i jak przyjdzie łowić krewetki to trzeba się nagimnastykować sporo. Kostki 30l netto.
I znajdź w tym gąszczu krewete ciemnego koloru[emoji1787][emoji1787]
Jeśli chcesz roslinniak to nie wiem czy wielu forumowiczów Ci pomoże bo jednak krewety [emoji1654] królują tutaj[emoji6], choć pewnie ktoś może też jakiegoś zieleniaka prowadzi skrycie[emoji39]
Moja sugestia jest taka że jeśli chcesz ładny roslinniak (a w sumie tak sugeruje podłoże) ale nie będziesz walił tam nawozów tonami to najpierw stwórz kompozycje, niech dojrzeje, a potem możesz neocaridiny tam zapodać jak trochę nawozów już zejdzie z podłoża. Jeśli nie będziesz robić selekcji itd tylko robaczki mają być dodatkiem to jak najbardziej. Rośliny już musisz dobrać pod siebie co Ci się podoba i co ewentualnie możesz utrzymać/zapewnić warunki. Raczej nikt nie miał na myśli że mały zbiornik to nic ładnego nie wyjdzie. Z racji że mała kostka to raczej drobniejsze rośliny bym dobierał żeby optycznie zbiorniczek powiększyć jednak.Na pewno nie brałbym nic co przez tydzień czy dwa wyjdzie że zbiornika.
Poszukaj jakiejś inspiracji na sieci-a jest tego masa w małych kostkach. Coś znajdziesz, coś dołożysz od siebie. Z 2 kompozycji można złożyć jedną. Ja w rioslinniaku mam zero doświadczenia więc może się okazać że wiesz to wszystko o czym pisze [emoji39]
Każda roślinę da się zastąpić inna, dopasowana pod warunki. Ja w kostkach na foto rośliny dobierałem pod kątem tego jaka będzie woda w kostce bo priorytetem były krewetki.