Krewetkarz2 napisał(a):Jestem trochę przyzwyczajony że w każdej nowej dziedzinie ludzie lubią pisać "niemożliwe" i "a na co to po co?" "panie, miliony to kosztuje" "nie miliony, miliardy!" ;)
Nie ignorując kosztów (finansowych i pracy - nie mówiłem że chcę akwarium za 5zł i żeby nic przy nim nie robić), chciałem zaznaczyć że podesłany gatunek jest z typu znacznie większych niż te o które mi chodziło / kupuję w sklepie. A więc i warunki na pewno inne, takie olbrzymy hoduje się inaczej i cena w sklepie czy żywej też jest 10-100 razy większa.
Dobra uwaga o słonowodności, zastanawiam się czy dotyczy wszystkich odmian jadalnych?
Nadal mam masę pytań i również chciałbym znaleźć gatunki których szukam (te używane spożywczo, małe czy może nawet "tycie" krewetki, hodowane często masowo w Azji południowo-wschodniej).
Wolę spróbować z ciekawym (w moim subiektywnym odczuciu) pomysłem i się przekonać (może wyjść w obie strony), niż porzucać każdą ideę bo "dużo pracy będzie".
Krewetki lubię (kulinarnie), wiem że sklepowe sa faszerowane obecnie antybiotykami, akwarystyką kiedyś się zajmowałem (choć to oczywiście zupełnie co innego z rybkami) i mimo wkładanej w nią pracy dawała też radość / odmianę. I dlatego potrzebuję Waszej pomocy, szczególnie na starcie gdy jeszcze nie poruszam się dobrze w temacie :)
Jeszcze raz dzięki za dotychczasowe i (mam nadzieję) dalsze rady.
Wszystko jest możliwe , tylko często nie do zrobienia w "domowych warunkach " .
Tu masz film z hodowli , zapytaj co i jak . Bo na tym forum są ludzie co hodują krewetki ozdobne a nie do jedzenia i niby skąd mamy mieć wiedzę w temacie o który pytasz .
https://youtu.be/kOt1LnzL-uk