przez Edef » Cz 28 lis, 2019 22:19
Hej!
Nigdzie nie mogę znaleźć interesujących mnie informacji, więc zapytam tutaj :)
Z racji, że chciałbym prowadzić swoje krewetki jak najbardziej naturalnie (jak najmniej sztucznej chemii) mam pytanie odnośnie pożywienia.
Krewetkarium zalałem dopiero 4 dni temu, ale już zastanawiam się nad karmieniem.
Lubię eksperymenty, ale nie chciałbym przy okazji zabić moich przyszłych pupili jakimś grzybem, bakterią, wirusem czy tam inną chorobą.
Wiem, że krewetkom podawać można różne mieszanki wysuszonych i zmielonych warzyw, liści, a nawet dżdżownic i podawać w formie proszku, pasty (ów proszek z wodą), lub poprostu w całości.
Także czy mogę zrobić ową mieszankę lub podać w jakiej kolwiek formie coś z podanych poniżej rzeczy?
(jesli tak, to jakie najlepiej zastosować proporcje i czy na przykład warto to sparzyć wrzątkiem, a jeśli coś nie nadaje się jako pokarm dla krewetek to czemu sie to cos nie nadaje (tak z ciekawości :p)).
(aha i dodam, że mam dostęp do tych rzeczy z lasu i z ogrodu z dala od miasta, także zanieczyszczeń spalinami, ściekami, nawozami, opryskami, itp raczej nie będzie)
Lista jest długa i staram sie wyszczegolnić gatunki, aby uniknąć sytuacji ze np. Liście dębu szypułkowego nadają się, a bezszypułkowego już nie (oczywiście teraz sobie zmyślam)
Wymieniam tak naprawdę to co mi przychodzi teraz do głowy i wiem, że nie jest jakos bardzo trujące.
Pomijam rośliny iglaste przez żywicę.
Pewnie ktoś pomyśli że to bez sensu i niepotrzebnie wymyślam, ale właśnie o to chodzi, o różnorodność diety.
Nie liczę, że jedna osoba odpowie na wszystkie moje wymysły, ale może trafi się jakiś znawca krewetek, a przy okazji biolog, chemik itp. i coś tam ciekawego dopowie od siebie ;D
Zaczynamy..
1. Suszone liście:
A. Roślin zielnych
-pokrzywy
-koniczyny białej i łąkowej
-mniszka lekarskiego
-mięty, melisy, szałwi
-różnych traw, chociażby perzu
Itd.
B. Krzewów i krzewinek
-maliny
-jeżyny
-leszczyny
-boróweki czarnej i brusznicy
-bzu czarnego
-róży dzikiej i pomarszczonej
-kruszyny posp.
-czeremchy amerykańskiej
Itd.
C. Drzew:
-orzecha wloskiego
-dębów (w tym czerwonego)
-brzozy pospolitej
-lipy drobno- i wielkolistnej
-olchy czarnej
-mirabelki/ałyczy lub innych śliwek
-klonu (różnych gat.)
-jarzębiny (różnych gat.)
-morwy
Itd.
D. Liście roślin uprawnych
-ogórki, dynie, kabaczki
-sałata, kapusta, brukselka,
-rzodkiewka, jarmuż,
Itd.
E. Może nie liście,ale kora:
-kora wierzby iwy
-kora brzozy
Itd.
2.Owoce (o.), korzenie (k) i nasiona/pestki (n)
- korzeń marchwi (w sumie właśnie susze same obierki zeby je zmielić)
- k. Pietruszki
- k. Selera
-k kalarepy
-k. Traw np wspomnianego perzu
-k. Rzodkiewki
-k. Ziemniaka (pewnie tylko ugotowany jesli juz)
-k. Topinamburu
-owoce : jabłka, gruszki, śliwki, itd....
-o. berberysu, borówki czarnej, żurawiny, orzecha wloskiego i laskowego, morwy, kruszyny, czeremchy
-o. Pomidora,
-o. truskawki, jerzyny, maliny, poziomki,
-o. Kasztanowca, dębu
-o. Ogorka, dyni, kabaczka
-nasiona słonecznika, dyni, lnu, maku, mniszka lekarskiego (wraz z aparat lotnym), wiesiołka dwuletniego, kukurydzy, groszku, fasoli,
3. Wszystko inne co mi przyszlo do głowy lub słyszałem ze niektórzy to podają krewetkom.
-płatki kwiatowe nagietka, róży dzikiej i pomarszczonej, słonecznika, topinamburu i innych kwiatów
-wysuszone glony ze stawu (chyba bym je zaparzył)
- suszone dżdżownice
- suszony plamkton ze stawu (oczliki, dafnie, pewnie trawily by sie jeszcze jakies nicienie i larwy komarów na płótnie, ale tez bym sparzył to wrzątkiem żeby czasem mi coś nie ożyło w akwarium)
Może akurat ktoś coś stosował i będzie sie mógł wypowiedzieć w temacie :D
Z góry dziękuję ;)
PS. "itd" tak często tu dodaję żeby nikt nie czuł się ograniczony tylko do podanych przeze mnie przykładów.
Ostatnio edytowano N 01 gru, 2019 04:44 przez
Edef, łącznie edytowano 1 raz