WYsokie GH

Moderator: =Fresz=

WYsokie GH

Postprzez ice074 » Pt 18 lut, 2022 11:11

Hej mam problem , akwarium +-60l podłoże Amazonia Ada ver2 . Kh mam na poziomie 0 ph mam poniżej 6 a GH 11 , dzis kupiłem tds i okazało sie ze przewodność to 730 :shock: od trzech podmian nie dodaje mineralizatora ( wczesniej dodwałem Growsie ) co moge z tym zrobić ? macie jakiś pomysł ?
ice074
Potencjalny Maniak
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn 15 sie, 2016 10:50

Re: WYsokie GH

Postprzez Pawel M » Pt 18 lut, 2022 11:46

sprawdź przewodność wody po wyjściu z RO i napisz ile wyszło
może padła membrana - i napisz w jakich jednostkach to podajesz 730 PPM czy 730 μS
Avatar użytkownika
Pawel M
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 371
Dołączył(a): Wt 21 lut, 2017 00:37
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: WYsokie GH

Postprzez ice074 » Pt 18 lut, 2022 12:29

Pawel M napisał(a):sprawdź przewodność wody po wyjściu z RO i napisz ile wyszło
może padła membrana - i napisz w jakich jednostkach to podajesz 730 PPM czy 730 μS


z ro mam 34 μS , wyniki podaje w μS

Obrazek
ice074
Potencjalny Maniak
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn 15 sie, 2016 10:50

Re: WYsokie GH

Postprzez Pawel M » Pt 18 lut, 2022 12:55

a nie masz w środku czegoś co podnosi przewodność
skałki, kamieni, nie wiem piaskowca - coś co się pomału rozpuszcza i podnosi parametry

chyba że sole i inne uzdatniacze waliłeś łopatą - odstaw to wszystko i powoli zbijaj przewodność samym RO

filtrowi RO też bym się przyjrzał - mój ma z 5 lat i pokazuje 17 - 19 więc coś może siadać ale to nie filtr wygenerował taką przewodność
Avatar użytkownika
Pawel M
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 371
Dołączył(a): Wt 21 lut, 2017 00:37
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: WYsokie GH

Postprzez ice074 » Pt 18 lut, 2022 15:24

no właśnie nie mam nic z ozdób same chwiasty :/ wydaje mi sie ze mineralizatro mi bałaganu narobił :/ używałem growsie ale chyba przerzuce sie na qualdropa bo widze ze dużo osób poleca. Normalnie ręce opadają :/ nic bede robił podmianki z czystego ro i jak juz zbije do porządanego poziomu przewodność zmienie zaczne dodawac nowy mineralizator.
ice074
Potencjalny Maniak
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn 15 sie, 2016 10:50

Re: WYsokie GH

Postprzez pierre » Pt 18 lut, 2022 21:04

jakie to Growsie, czy raczej growise? Jaki to konkretnie mineralizator?
pierre
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 298
Dołączył(a): Śr 16 sty, 2013 14:20

Re: WYsokie GH

Postprzez ice074 » Pt 18 lut, 2022 21:41

pierre napisał(a):jakie to Growsie, czy raczej growise? Jaki to konkretnie mineralizator?

takiego używałem bo mam też rosliny w akwarium

Obrazek
ice074
Potencjalny Maniak
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn 15 sie, 2016 10:50

Re: WYsokie GH

Postprzez pierre » Pt 18 lut, 2022 22:38

i to nie jest stricte dla krewetek, bo masz tam krewetki? czy planujesz mieć? To coś Podnosi twardość ogólną oraz węglanową w stosunku GH/KH 2:1, więc jeśli masz jak twierdzisz Kh na poziomie, to zabijasz podłoże, które próbuje stabilizować ten parametr. Więcej Ci nie powiem, bo to wykombinowałem intuicyjne, ale doświadczenie nie pozwala mi być autorytetem.
Jeśli chcesz krewetki to mineralizator zmień - ot i wsio.
pozdro
pierre
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 298
Dołączył(a): Śr 16 sty, 2013 14:20

Re: WYsokie GH

Postprzez Mr.Kreweta » N 20 lut, 2022 09:58

pierre napisał(a):i to nie jest stricte dla krewetek, bo masz tam krewetki? czy planujesz mieć? To coś Podnosi twardość ogólną oraz węglanową w stosunku GH/KH 2:1, więc jeśli masz jak twierdzisz Kh na poziomie, to zabijasz podłoże, które próbuje stabilizować ten parametr. Więcej Ci nie powiem, bo to wykombinowałem intuicyjne, ale doświadczenie nie pozwala mi być autorytetem.
Jeśli chcesz krewetki to mineralizator zmień - ot i wsio.
pozdro


I tu sprawa wyjaśniona raczej, kwasy z podłoża wiąża węglan wapnia z Growise, a że w przyrodzie nic nie znika, to związane Kh przechodzi w GH, a podłoze szybko się wyczerpuje.
Obrazek
Avatar użytkownika
Mr.Kreweta
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 1115
Dołączył(a): N 18 mar, 2018 09:56
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: WYsokie GH

Postprzez ice074 » N 20 lut, 2022 11:44

też♣ miałem takie obawy ze to przez te growsie :/ nic odstawiłem je zamowiłem QualDrop GH+ LC SHRIMP , robie podmianki czystym ro do uzyskania lepszych parametrów , jak sie unormuje zaczne dodawac właściwy mineralizator. :roll:
ice074
Potencjalny Maniak
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn 15 sie, 2016 10:50

Re: WYsokie GH

Postprzez pierre » N 20 lut, 2022 21:43

Z podmianami czystym RO też nie szalej. Jak przyjdzie qualdrop, to nim rób podmiany, tylko rob trochę mniejsze stężenie (4ml na 10l) i tak zbijaj, bo czystym Ro robisz taką chuśtawkę, że nic Ci tam nie przeżyje. Przynajmniej ja bym tak robił.
pierre
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 298
Dołączył(a): Śr 16 sty, 2013 14:20

Re: WYsokie GH

Postprzez Mr.Kreweta » Pn 21 lut, 2022 18:36

pierre napisał(a):Z podmianami czystym RO też nie szalej. Jak przyjdzie qualdrop, to nim rób podmiany, tylko rob trochę mniejsze stężenie (4ml na 10l) i tak zbijaj, bo czystym Ro robisz taką chuśtawkę, że nic Ci tam nie przeżyje. Przynajmniej ja bym tak robił.


Fakt. U Mnie raz musiałem w 140 litrów zbic, z 12 Gh na 6... tragedia była, ale doszedłem do wniosku ze nie ma co się bawić w miesiąc, tylko zlałem połowę wody, a później przez tydzień powoli w ratach dopełniałem ro, jednego tylko trupka widziałem, nie było źle...

A miałem podobną sytuację jak autor wątku, tyle że pomyliłem sole, zamiast gH, sypałem GH/KH + przez jakiś czas... podłoże to po 3 miesiącach się wysypało o ile pamiętam.
Obrazek
Avatar użytkownika
Mr.Kreweta
Ciężkie Stadium Mani Krewetkowej
 
Posty: 1115
Dołączył(a): N 18 mar, 2018 09:56
Lokalizacja: Nowy Sącz


Powrót do CHEMIA WODY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron