Dennerle podsuneło mi swoim składem świetną myśl, wszedzie dodają wapń pod postacią Ca3(PO4)2. Ma pewno gdyby przypatrzeć się składzie innych suplementów znanych marek beni bws czy mosury wyjdzie że robią tak samo, dlaczego? bo w połączniu z fosforem, wapń jest lepiej przyswajalny. Do tego tandemu warto jeszcze dodać kolejne związki ułatwiajace przyswojenie wapnia : witaminy D, A i E. Ale spokojnie, nie trzeba się bawić w małego chemika wszystko znajdziemy na przykład tu: http://sznupa.pl/component/page,shop.pr ... /vmcchk,1/" target="_blank
jak dla mnie idealny dodatek wapniowy do pokarmu
Co do tego dodać ? najlepiej coś co zawiera dużo naturalnego magnezu który też ułatwia przyswojenie wapnia. A gdzie on jest? naturalnie we wszystkich warzywach zielonych bo nie ma chlorofilu bez magnezu więc i w dużych ilościach znajdziemy go w chlorelli i spirulinie. ( z warzyw zielonych nie dodaje sie tych co zawierają szczawiany : szpinak, szczaw, botwina itp bo to blokuje wchłanianie wapnia)
Kilka idealnych składników już mam może jeszcze ktoś zna jakiś który warto dodać ?